Meijel, Kruispunt in de Peel.

Historisch gezien kan er maar één plaats aanspraak maken op deze toevoeging. Met “Peel” wordt bedoeld,  het uitgestrekte, ontoegankelijke, moerassige hoogveengebied. Met “Kruispunt”, dat op oude kaarten uit 1692 in Meijel het enige kruispunt van wegen lag, van ‘s-Hertogenbosch naar Keulen en van Weert naar Venlo.
De geïsoleerde ligging midden in de Peel heeft mede de ontwikkeling van Meijel bepaald. Meijel ligt 25 km van Venlo, 20 km van Weert, 23 km van Roermond, 35 km van Eindhoven  en 16 km van Deurne.

Meijel was tot 1-1-2010 een zelfstandige gemeente. Sindsdien vormt het, samen met 10 andere kernen, de gemeente Peel en Maas. Meijel is een dorp met een hecht bebouwde kom en een open, agrarisch, natuurlijk buitengebied met ± 6000 inwoners. Meijel heeft een scala  aan actieve verenigingen en stichtingen op zowel cultureel als sportief vlak. Gezelligheid en gastvrijheid staan voorop in dit  dorp. Het is er goed toeven, zowel culinair als op de vele terrasjes.
Meijel heeft inmiddels goede verbindingswegen, voorzieningen en overnachtingsmogelijkheden in het centrum. Met haar unieke ligging te midden van de natuur, is het een prima uitvalbasis voor toeristen en recreanten voor hun ontdekkingstocht door de Peelregio, zowel fietsend als wandelend. Fietsers kunnen op hun eigen tempo de uitgestippelde route verkennen bv via  www.fietsen123.nl  en fietsen-in-Limburg.nl.

In de nabije omgeving kunt u genieten van  prachtige bos- en natuurgebieden, waaronder natuurlijk het Nationale Park “de Groote Peel” alwaar wandelroutes zijn uitgezet over knuppelbruggetjes en de verende, moerassige ondergrond. Daarnaast is er het Leudal met haar prachtige bossen, natuurgebied Scherliet in Grashoek, het kanaalgebied met haar mooie doorkijkjes, natuurgebied het Molentje, het gebied Widdonk met het afwateringskanaaltje Meijel-Neer en de schitterende Limburgse Maasvalleien. Een bezoek meer dan waard is het Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind.

Kortom, Meijel is een heerlijke uitvalbasis en startplaats van de Bijzonder Mobiel 4 Daagse en Fiets4Daagse de Peel  met uitgezette en tevens beschreven routes die u elke dag kennis laten maken met dit unieke stukje Nederland. Routes die met zorg zijn uitgezet en leiden langs zo weinig mogelijk drukke wegen om het recreatieve karakter te benadrukken.